het kinderpalet

Tunnel Lierop

Op 28 mei 2016 is de tunnel onder de A67  beschilderd door de inwoners van Lierop. 
Jong en oud hebben meegewerkt aan het opfleuren van de tunnel.
Het was een geweldige happening voor de organisatie en iedereen die eraan meegedaan heeft.
Ik vond het super dat aan mij gevraagd is of ik een ontwerp wilde bedenken waar alle inwoners, ook die zonder schilder ervaring, aan mee konden werken.
De levensboom staat voor eenheid, voor Lierop als dorp.
De bollen (bladeren) voor alle afzonderlijke facetten binnen het dorp, die Lierop maken tot Lierop!
 

Kunstcircuit bibliotheek Someren

Op 9 april 2016 is in de bibliotheek van Someren de expositie geopend van 't Kinderpalet. De expositie heeft als thema dieren. 
Ter gelegenheid van de opening is een klein kunstcircuit georganiseerd.
De aanwezige kinderen mochten de Bremer Stadsmuzikanten beschilderen, een collage van een dier maken en naar het sprookje van de stadsmuzikanten luisteren.
Het was een zeer geslaagde, creatieve en ontspannen ochtend.
De kunstwerken van 't Kinderpalet zijn nog te zien tot eind mei.

Schilderproject Rendal Lierop

Deze project tunnel Lierop vind plaats in Lierop.

Op 13 mei is op basisschool het Rendal in Lierop een hele dag besteed aan kunst.
De dag is georganiseerd ter gelegenheid van het Tunnelproject in Lierop.
De dag op school was een opwarmertje voor 28 mei. Op deze dag wordt de tunnel onder de A67 door de inwoners van Lierop beschilderd met bollen.

De kinderen mochten een boom schilderen op een muur in de hal van hun school. Een van de kinderen maakte hiervoor het ontwerp. Alle kinderen hebben meegewerkt aan het maken van bollen in verschillende technieken. De bollen dwarrelen als 'bladeren' om de vrolijke boom.

Elfri heeft het ontwerp gemaakt voor het kunstwerk in de tunnel, de levensboom.Uitnodiging Meet & Greet

Project ‘kunst te geef’ 
11 april 2015 van 10.15 tot 12 uur 
Bibliotheek, Molenstraat 12 Someren   

Graag willen wij alle kunstenaartjes en alle vinders van de schilderijen uitnodigen om op 11 april in de bibliotheek van Someren met elkaar kennis te komen maken. Familie en vrienden zijn ook welkom.   

Ook willen wij alle kinderen van ’t Kinderpalet voor deze morgen uitnodigen, samen met hun ouders, familie en vriendjes of vriendinnetjes, voor de opening van de expositie. 
De expositie is van 11 april t/m eind mei te bekijken in de bibliotheek.  

Programma: 
10.15 uur   koffie, thee, limonade, lekkers en kennismaking 
10.45 uur   muziek, dans en reisverhalen schilderijen 
11.15 uur   opening expositie ’t Kinderpalet 
11.20 uur    schilderworkshop voor de kinderen 
12.00 uur    afsluiting door Rob en Elfri   

Graag even doorgeven of en met hoeveel mensen U aanwezig zult zijn: elfri@elfri.info. 
Tot ziens op 11 april!   

Met hartelijke groeten, Rob van der Veeke en Elfri van der Weerden  

www.kunsttegeef.nl                                          
www.elfri.info 
www.coolyoga.webklik.nl 
webdesign Peeke Kuepers  

Projekt 'Kunst te geef'

Projekt  'Kunst te geef' 

Zondag 21 september hebben 17 kinderen in de bossen bij het Keelven een bijzondere dag beleefd. De kinderen zijn deze dag begonnen met een workshop kinderyoga. Op een vlonder boven een van de prachtige vennetjes bij het Keelven werden de kinderen, door het uitvoeren van yoga oefeningen, uitgenodigd om eens naar ‘binnen te kijken’. De vormen en kleuren die zij in hun binnenste zagen hebben zij, tijdens de aansluitende schilderworkshop, op doek geschilderd.  

Er zijn 20 bijzondere kunstwerken gemaakt. De opzet van het projekt ‘kunst te geef’ is  om de gemaakte kunst niet zelf te houden, maar weg te geven. De afgelopen dagen zijn de kunstwerken verspreidt in Someren en omgeving. Bij een wandeling door het dorp of het doen van de boodschappen, kun je zomaar tegen een van deze kunstwerken oplopen. Je kunt er bijvoorbeeld een tegen komen bij de groenteboer tussen de kolen of in bibliotheek of zomaar buiten op straat of in de bossen.  

Er is een te gekke website gemaakt waarop de zoektocht te volgen is en waarop hints gegeven worden over de lokaties van de schilderijen. Mensen die een schilderij gevonden hebben en meenemen kunnen de code die achter op het schilderij staat, invullen op de website. Er gaat dan een kluisje open en er komen foto’s van de maker te voorschijn en het verhaal achter het schilderij, geschreven door de kinderen zelf.  

Wanneer de vinders hun mailadres achterlaten op de website, volgt er te zijner tijd een uitnodiging voor de ‘meet en greet’ die op 11 april in de binnentuin van de bibliotheek in Someren gehouden wordt voor de vinders en de makers. Daar kunnen verhalen uitgewisseld worden. De persoonlijke gegevens van de vinders blijven beschermd voor derden.  

De website is in de lucht.

www.kunsttegeef.nl  

Bij deze een uitnodiging aan iedere kunstliefhebber om mee te zoeken naar de kunstwerken van de kinderen en uw huis op te fleuren met vrolijke kinderkunst.

Kunst te geef' is een kunstprojekt georganiseerd door Rob van der Veeke en Elfri van der Weerden.

Cultuur ontmoet Natuur 2013

De kinderen hebben kort kennis gemaakt met 6 kunstenaars.
Ze hebben een keuze gemaakt uit deze 6 en hebben, geïnspireerd op een werk van deze kunstenaar, een stoel beschilderd.
We hebben stoelen in de stijl van Hundertwasser, van Gogh, Mondriaan, Constant, Corneille en Karel Appel.

Tot slot hebben de kinderen gezamenlijk nog 3 'spetterende' stoeltjes gemaakt in de stijl van Jackson Pollock.

De stoeltjes zijn op 29 september te zien tijdens het evenement Cultuur ontmoet Natuur in Natuurtheater De Donck.
Daarna verhuizen ze naar de bibliotheek van Someren waar ze nog een aantal weken bekeken en gebruikt kunnen worden om b.v. lekker een boek in te lezen.

Cultuur ontmoet Natuur 2012 'De Boomstamman'

Voor de derde maal  heeft 't Kinderpalet zich gepresenteerd in Natuurtheater De Donck in Someren. 

De kinderen hebben het verhaal van de Boomstamman geschilderd, geschreven door Elfri. Aan elke boomstam van het paadje van 't Kinderpalet hing een geschilderde scene uit het verhaal. 
De Boommstamman stapt met grote stappen over de aarde, vertelt verhalen die hem influisterd zijn door de zon en laat kinderen langs de regenboog naar beneden glijden.

Ook konden bezoekende kinderen weer komen schilderen aan het kraampje van 't Kinderpalet.

Cultuur ontmoet natuur 2011

Zacht strijkt de wind door je haren
dwalen door het bos
niet te evenaren
wind slaat je gedachten los

Op orkaankracht gedragen
zeilend over water
zingend in de wind
zorgen zijn voor later

Windgongen

Ter gelegenheid van Cultuur ontmoet Natuur in Natuurtheater De Donck, hebben de kinderen windgongen gemaakt. Deze windgongen zijn gedurende de maanden oktober en november te zien geweest in De Ruchte. Tevens is daar een installatie van 't Kinderpalet te bewonderen, 'de vreemde vogel'.

Peruaanse middag 2011

De kinderen van ’t Kinderpalet hebben zij aan zij geschilderd met de deelnemers van DBC Laan ten Roode. Samen hebben zij een 12-tal schalen en potten beschilderd. Iedereen was heel enthousiast over de samenwerking en over de resultaten.

Vrijdagmiddag waren 25 kinderen van Basisschool De Viersprong te gast in crearuimte 2 van De Ruchte. Zij mochten ieder hun eigen Peruaanse motief ontwerpen en schilderen. Al deze kleine schilderijtjes zijn samengevoegd tot een 5-tal prachtige schilderijen in oud Peruaanse stijl.

Op 13 maart werden al deze kunstwerken geveild ten behoeve van Stichting SEPAP, een Stichting die zich inzet voor hulpbehoevende kinderen in Peru..

Cultuur ontmoet natuur 2010

Heksenballen

Heksenballen zijn grote glanzende ballen in felle kleuren. Ze werden vroeger door de mensen naast hun deur gehangen om boze heksen weg te jagen. De heksen zouden bang worden als ze in de bal keken omdat door de ronde vorm hun gezicht er heel raar uit ging zien. Helemaal verwrongen en vertekend. De heksen werden er niet knapper op en vlogen er met een rotgang vandoor.

De jeugd van tegenwoordig heeft niet zo’n moeite meer met tovenaars en heksen. Misschien zijn de heksenballen die de kinderen van ’t Kinderpalet gemaakt hebben juist wel bedoeld om heksen te lokken. De kinderen hebben hun ballen zo ‘hekserig’ mogelijk gemaakt.

Uitmarkt 2008

Het kunstlint

Tijdens de Uitmarkt worden de diverse lokaties verbonden door een kunstlint van zo'n 150 grote kunstwerken. Hiertussen komen 1400 werkjes (stroken) te hangen, waardoor er een aaneengesloten kunstwerk ontstaat. Alle scholen in Someren zijn voor het schilderen van deze stroken benaderd. Ruim 700 kinderen hebben meegeschilderd aan het kunstlint. Kinderen van de Mariaschool en bewoners van Woonzorgcentrum Sonnehove hebben samen een gedeelte van het kunstlint beschilderd.

Uitmarkt 2006

Kinderen mochten tijdens de uitmarkt aan het kraampje van 't Kinderpalet komen schilderen. Ze beschilderden een paar honderd vierkantjes met een zonnetje of een hartje. Van deze mini schilderijtjes zijn grotere kunstwerken gemaakt welke hun plekje hebben gevonden in S.C.C. De Ruchte.

Een van de kunstwerken is overhandigd aan het Jeugdcommite om in hun nieuwe honk te hangen.