het kinderpalet

Cultuur ontmoet natuur 2011

Zacht strijkt de wind door je haren
dwalen door het bos
niet te evenaren
wind slaat je gedachten los

Op orkaankracht gedragen
zeilend over water
zingend in de wind
zorgen zijn voor later

Windgongen

Ter gelegenheid van Cultuur ontmoet Natuur in Natuurtheater De Donck, hebben de kinderen windgongen gemaakt. Deze windgongen zijn gedurende de maanden oktober en november te zien geweest in De Ruchte. Tevens is daar een installatie van 't Kinderpalet te bewonderen, 'de vreemde vogel'.

Peruaanse middag 2011

De kinderen van ’t Kinderpalet hebben zij aan zij geschilderd met de deelnemers van DBC Laan ten Roode. Samen hebben zij een 12-tal schalen en potten beschilderd. Iedereen was heel enthousiast over de samenwerking en over de resultaten.

Vrijdagmiddag waren 25 kinderen van Basisschool De Viersprong te gast in crearuimte 2 van De Ruchte. Zij mochten ieder hun eigen Peruaanse motief ontwerpen en schilderen. Al deze kleine schilderijtjes zijn samengevoegd tot een 5-tal prachtige schilderijen in oud Peruaanse stijl.

Op 13 maart werden al deze kunstwerken geveild ten behoeve van Stichting SEPAP, een Stichting die zich inzet voor hulpbehoevende kinderen in Peru..

Cultuur ontmoet natuur 2010

Heksenballen

Heksenballen zijn grote glanzende ballen in felle kleuren. Ze werden vroeger door de mensen naast hun deur gehangen om boze heksen weg te jagen. De heksen zouden bang worden als ze in de bal keken omdat door de ronde vorm hun gezicht er heel raar uit ging zien. Helemaal verwrongen en vertekend. De heksen werden er niet knapper op en vlogen er met een rotgang vandoor.

De jeugd van tegenwoordig heeft niet zo’n moeite meer met tovenaars en heksen. Misschien zijn de heksenballen die de kinderen van ’t Kinderpalet gemaakt hebben juist wel bedoeld om heksen te lokken. De kinderen hebben hun ballen zo ‘hekserig’ mogelijk gemaakt.

Hoeden

In de herfstvakantie van 2010 is in S.C.C. De Ruchte een themaworkshop voor kinderen gehouden. Deze workshop duurde een hele dag en was een samenwerking van teken- en schildercursus ‘'t Kinderpalet' en van theatercursus voor kinderen ‘Uitje Theater'. Het thema was ‘zet eens een andere hoed op'.

Een 11-tal kinderen zijn gedurende deze dag bezig geweest met theater maken en met het maken van een hoed. Tijdens het middaguur konden ze genieten van een lekkere lunch.

Als afsluiting van deze dag werd een korte presentatie gehouden in de grote zaal van De Ruchte voor ouders, zusjes, broertjes en vriendjes en vriendinnetjes.

Knipsels

Workshops gehouden tijdens de kinderboekenweek van 2010 in de bibliotheken van Someren en Asten. Thema 'de grote tekententoonstelling'.

Een 30-tal kinderen hebben aan het gedicht 'aan mijn lijf geen polonaise' hun eigen invulling gegeven. Met een vette knipoog naar de geldende schoonheidsidealen....

Aan mijn lijf geen polonaise...

Ik ben zoals ik ben,
zoals ik mij zelf al jaren ken.
Mijn spiegelbeeld
heeft mij nog nooit verveelt
Er is geen plastisch chirurg in den landen,
die aan mijn uiterlijk zijn handen wil branden.
Een verbetering is uitgesloten.
Ik zou mij zo kunnen bewegen onder de groten.

Ik ben gezond van lijf en leden
voor enige ingreep is geen reden.
Ik heb prachtige jubeltenen
Aan beide benen
Kolenschoppen van handen
En lange tanden
Een stralend gebit
En een stel billen waar ik lekker op zit
Ik kan super goed horen
Met mijn enorme flaporen
En mijn ogen zijn hemelsblauw
Ja...dat komt door die ruzie... wat zeur je nou
Ik wil je best even opwarmen
In mijn welgevormde armen
Of aan mijn borst drukken
Al zit mijn hangbuik er dan tussen
Dankzij mijn implantaten
kan ik met mijn prothesen normaal praten
en vanonder mijn pet
steekt een niet van echt te onderscheiden toupet

Dus wat heb ik mij nog meer te wensen
ik vind mij zelf `t knapst van alle mensen

Uitmarkt 2008

Het kunstlint

Tijdens de Uitmarkt worden de diverse lokaties verbonden door een kunstlint van zo'n 150 grote kunstwerken. Hiertussen komen 1400 werkjes (stroken) te hangen, waardoor er een aaneengesloten kunstwerk ontstaat. Alle scholen in Someren zijn voor het schilderen van deze stroken benaderd. Ruim 700 kinderen hebben meegeschilderd aan het kunstlint. Kinderen van de Mariaschool en bewoners van Woonzorgcentrum Sonnehove hebben samen een gedeelte van het kunstlint beschilderd.

Uitmarkt 2006

Kinderen mochten tijdens de uitmarkt aan het kraampje van 't Kinderpalet komen schilderen. Ze beschilderden een paar honderd vierkantjes met een zonnetje of een hartje. Van deze mini schilderijtjes zijn grotere kunstwerken gemaakt welke hun plekje hebben gevonden in S.C.C. De Ruchte.

Een van de kunstwerken is overhandigd aan het Jeugdcommite om in hun nieuwe honk te hangen.